Begroting 2019

Veilige leefomgeving

Doelstelling 1: Minder branden - minder slachtoffers - minder schade

Doelstelling 1

Minder branden - minder slachtoffers - minder schade.

Effectindicatoren

Realisatie

Raming

Doel

Omschrijving

Bron

2015

2016

2017

2018

2019

1

Aantal brandmeldingen in een gebouw prio 1

VRU rapportage

14

18

14

12

12

1

Waarvan aantal woningbranden prio 1

VRU rapportage

10

11

8

8

8

1

Rookmelderdichtheid gemeente Houten

Website gemeente Houten

X

X

X

X

1

Geregistreerde rookmelderdichtheid in woningen gemeente Houten

Website gemeente Houten

X

X

51%

56%

60%

* Prio 1: Geeft kwalificatie van de melding aan. Prio 1 staat voor Prioriteit 1. De hoogste kwalificatie.

Betrokkenheid verbonden partijen

Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
Programma Risicobeheersing (nader uitgewerkt in vastgestelde begroting 2019 VRU)
Met risicobeheersing willen we bereiken dat de fysieke veiligheid in het verzorgingsgebied zo groot mogelijk is. Hiertoe inventariseren we risico’s van branden, rampen en crises. Wij adviseren het bevoegd gezag gevraagd en ongevraagd over de risico’s. Daarmee proberen we risico’s niet te laten ontstaan, danwel zo klein mogelijk te maken. Wij richten ons op het voorkomen en beperken van (brand)gevaar en op het optreden van ongevallen voor mens en dier door o.a. brand of gevaarlijke stoffen. Hierin betrekken wij actief burgers, bedrijven en instellingen om zo het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen te stimuleren.

Wat gaan we daarvoor doen?

Conform de Wet Veiligheidsregio is de gemeente verantwoordelijk voor de organisatie van de brandweerzorg. Deze wettelijke taak is belegd bij de Veiligheidsregio (VRU). De VRU heeft de aanpak beschreven in hun beleidsplan en de gemeente ziet toe op de uitvoering. Zowel strategisch, tactisch als operationeel vinden door het jaar heen gesprekken met de VRU plaats over de kwaliteit van de brandweerzorg en de voortgang van preparatie op calamiteiten.

Gemeente Houten heeft een portal brandveilig ondernemen ontwikkelt om ondernemers in het brandveilig ondernemen te faciliteren. Hierin neemt de gemeente een voorlichtende, stimulerende en adviserende rol in richting ondernemers, zoals door de Inspectie Veiligheid is geadviseerd. En wijzen we de eigenaren nadrukkelijk op hun verantwoordelijkheid en zorgplicht voor brandveiligheid. Het advies uit het portal helpt de ondernemers om deze verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Hieraan blijven we jaarlijks aandacht besteden, vooral bij nieuw gevestigde ondernemers.

Vanuit het Keurmerk Veilig Ondernemen Het Rond wordt ook blijvend aandacht gegeven aan brandveiligheid met als doel brandveilig te ondernemen.

De diversiteit van gebruikers en bewoners in woongebouwen neemt toe. Huurders, eigenaren en bijvoorbeeld minder zelfredzamen wonen met elkaar in hetzelfde woongebouw. Het beheer ligt daarmee niet meer vanzelfsprekend bij één partij, zoals een woningcoöperatie of vereniging van eigenaren. Dit betekent dat brandveilig- en vluchtveilig wonen steeds meer een samenspel van veel verantwoordelijke partijen als ook van de bewoners zelf is. Samen met de Veiligheidsregio Utrecht en de woningbouwcoöperatie willen we aandacht geven aan het thema brandveiligheid in woongebouwen/ wooncomplexen, omdat we hierin een potentieel brandveiligheidsrisico zien.  

De campagne www.heelhouteneenrookmelder.nl wordt verder opgepakt. Door de registratie van de rookmelderdichtheid is exact bekend waar de aandachtsgebieden zijn en kan effectief de campagne worden voortgezet. De rookmelderdichtheid geeft een indicatie over de mate waarin de inwoners aandacht hebben voor Brandveilig Leven en in hoeverre ze bijdragen aan het sneller ontdekken en melden van brand. Hoe sneller een brand wordt ontdekt en gemeld, hoe minder kans op slachtoffers en schade.

Brandveiligheid is als thema ondergebracht in de Slim Thuis Woning aan Het Rond in Houten. Ook is brandveiligheid als onderwerp van gesprek opgenomen in de bezoekjes door vrijwilligers van Van Houten en CO bij 75+ ouderen. Voor risicocommunicatie over brandveiligheid sluiten we verder aan op het programma Stimulerende Preventie van de Veiligheidsregio Utrecht en blijven we zoeken naar het onder de aandacht brengen van brandveiligheid in de woon- en leefomgeving.

Prestatie-indicatoren

Realisatie

Raming

Doel

Omschrijving

Bron

2015

2016

2017

2018

2019

1

Aantal wooncomplexen waar een informatiebijeenkomst brandveiligheid is georganiseerd.

Gemeente / Viveste

X

X

X

3

3

1

Percentage van het aantal niet gebruiksmeldings- of gebruiksvergunningsplichtige ondernemers in bedrijfspanden dat een advies heeft gegenereerd vanuit het portal brandveilig ondernemen.

Portal Brandveilig Ondernemen

X

X

X

X

30%

DoelOmschrijving

1

Het opleiden op het gebied van brandveiligheid van professionals en vrijwilligers die thuisbegeleiding bij kwetsbare mensen verzorgen, zodat zij hun kennis kunnen meenemen in het gesprek bij kwetsbare ouderen thuis.